Hoe weet ik of ik zwanger ben?

Zwanger worden, sommige vrouwen zijn bij wijze van spreken al zwanger als ze denken over een zwangerschap, bij anderen duurt het wat langer. Of het nu wel of niet snel gaat, het is belangrijk om te weten wanneer je zwanger bent, want dan kun je rekening houden met bepaalde gewoonten die je beter kunt laten. Hoe kun je zelf signaleren dat je zwanger bent? Waar moet je op letten? Wanneer je het gevoel hebt dat je zwanger bent is het belangrijk om een test te doen voor de zekerheid.

Niet meer ongesteld

Wanneer je zwanger bent blijft je menstruatie uit. Wanneer je dus een regelmatige cyclus hebt weet je wanneer je ongesteld had moeten worden, wanneer de menstruatie dan uit blijft kan het zijn dat je zwanger bent. Dit is één van de eerste tekenen dat je zwanger zou kunnen zijn.

Wanneer je de anticonceptiepil gebruikt heb je geen ‘echte’ menstruatie meer, in feite wordt alles stilgelegd door de hormonen in de pil. Daardoor is de kans om zwanger te worden wanneer je de pil met regelmaat slikt heel klein.

Wanneer je geen anticonceptiemiddelen gebruikt en je wordt niet ongesteld op de tijd dat je dat zou moeten worden, dan kun je het beste een zwangerschapstest doen. Niet direct op de eerste dag dat je overtijd bent, maar na een aantal dagen.

Misselijk gevoel

Een misselijk gevoel, dat hoort helaas ook bij een zwangerschap. Maar wanneer je veel misselijk bent betekent dit niet dat je ook meteen zwanger bent. Wanneer je grieperig bent kun je ook misselijk zijn. Wanneer je wel zwanger bent kun je tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap wel veel misselijk zijn. Ongeveer driekwart van de zwangere vrouwen hebben hier last van. De misselijkheid wordt veroorzaakt door een trager werkende maagklep, deze zit tussen de slokdarm en de maag.

Vermoeid gevoel

Wanneer je zwanger bent kun je de eerste drie maanden veel last hebben van vermoeidheid. Dit is eigenlijk wel logisch, want er is een baby aan het groeien in je buik wat extra energie kost. Na ongeveer 3 maanden is je lichaam gewend aan de nieuwe situatie. Ook hier geldt weer, wanneer je last hebt van vermoeidheid betekent het nog niet dat je zwanger bent.

 

Andere signalen die op een zwangerschap kunnen duiden

  • Pijnlijke borsten
  • Veel plassen
  • Veel speeksel
  • Depressieve gevoelens
  • Brandend maagzuur
  • Stemmingswisselingen

Zwanger of niet?

Om erachter te komen of je nu wel op niet zwanger bent kun je natuurlijk altijd een test doen. Dit kun je zelf doen en daarna kun je nog naar de huisarts gaan. Wanneer je eenmaal zwanger bent zal er een nieuw hoofdstuk beginnen met allemaal leuke dingen zoals een pretecho maken, de babyuitzet aanschaffen, je ouders en vrienden informeren dat je zwanger bent. Kortom, er staan je een hoop leuke dingen te wachten!